EKONOMSKE PERFORMANSE AGROINDUSTRIJE U AP VOJVODINI

Autori

  • Katarina Đurić Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad Author
  • Radivoj Prodanović Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, Novi Sad, Srbija Author
  • Miroslav Čavlin Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, Novi Sad, Srbija Author
  • Mirjana Lukač Bulatović Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Srbija Author

DOI:

https://doi.org/10.5937/Oditor2002007D

Ključne reči:

ekonomske performanse, agroindustrija, AP Vojvodina

Apstrakt

Cilj rada je sagledati i analizirati važnije ekonomske performanse agroindustrije u AP Vojvodini, kako bi se uočili izazovi sa kojima se ona suočava i predložole smernice za dalji razvoj.

Rezultati govore da je stanje primarnog sektora poljoprivrede AP Vojvodine nezadovoljavajuće. Nizak stepen specijalizacije gazdinstava i mali prosečan posed ključni su faktori zaostajanja sektora. Ekonomska veličina poljoprivrednih gazdinstava je relativno mala (prosek 8.953,3 evra) i za oko tri puta manja u odnosu na EU-28.

Prehrambena industrija ima značajno učešće u BDP i ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Nepovoljno je to što uvoz nesrazmerno raste u odnosu na izvoz agroprehrambenih proizvoda. Zabeležen je pad prehrambene industrije u posmatranom periodu (2018/2017), kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, i to za 2,3% i 4,8%, respektivno.

Povećanje investicija, obezbeđenje stabilnijih tržišnih uslova i viših subvencija primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji uz transfer novih tehnologija i uvođenje standarda kvaliteta doprinelo bi stabilizaciji i boljim ekonomskim performansama primarnog, implicitno i prehrambenog sektora.

##plugins.themes.default.displayStats.downloads##

##plugins.themes.default.displayStats.noStats##

Reference

Bojar E., M. Bojar, i W. Bojar. 2016. „Cluster Initiatives in Eastern Poland: Good Practices in Agriculture and Food-Processing Industry“, in: Kiminami, L., Nakamura, T. (eds) Food Security and Industrial Clustering in Northeast Asia, New Frontiers in Regional Science: Asian Perspective, Vol. 6, Springer, Tokyo.

Branković A., E. Baranenko. 2014. „Analiza spoljnotrgovinske razmene prerađivačke industrije“, Zbornik radova: Deindustrijalizacija u Srbiji, Institut ekonomskih nauka, Beograd, str. 566-582.

Cvijanović D., J. Subić, V. Paraušić. 2014. „Poljoprivredna gazdinstva prema ekonomskoj veličini i tipu proizvodnje u Republici Srbiji“, Republički zavod za statistiku, Beograd.

Czyżewski A., K. Smędzik-Ambroży. 2015. Specialization and diversification of agricultural production in the light of sustainable development. Journal of International Studies 8, (2): 63-73.

Đurić K. 2015. „Ekonomika poljoprivrede – praktikum“, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.

European Commission. 2008. „Establishing a Community typology for agricultural holdings“, EC Regulation No 1242/2008.

Gaspar P., R. Pinheiro, C. Domingues, C. Almeida, T. Paiva, C. Pereira, M. Vaz-Velho. 2015. Training requirements for the agro-food industry in Portugal. International Journal of Food Studies. 4.

Ignjatijević S., J. Matijašević, I. Milojević. 2014. „Revealed comparative advantages and competitiveness of the processed food sector for the Danube countries“, Custos e agronegocio (on line) 10, (3): 256-281.

Ignjatijević S., I. Milojević, G. Cvijanović, M. Jandrić. 2015. „Balance of Comparative Advantages in the Processed Food Sector of the Danube Countries“, Sustainability, (7): 6976-6993.

Mihailović B., D. Cvijanović, V. Paraušić. 2013. “Analiza performansi primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije Srbije”, Agroznanje 14, (1): 77-85.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. 2018. “Nacionalni program ruralnog razvoja od 2018. do 2020. godine”, Beograd.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED. 2014. „Razvoj industrije i promocija investicija u Vojvodini“, Vodič za lokalne samouprave, Beograd.

Paraušić V., D. Cvijanović. 2014. „Ekonomska veličina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i preporuka mera za njihovo osnaživanje“, Zbornik radova sa završne konferencije: Primena podataka Popisa poljoprivrede 2012. u analizi stanja poljoprivrede i u planiranju agrarne politike u Republici Srbiji, Republički zavod za statistiku, 28. – 30. maja 2014, Subotica.

Praća N., M. Paspalj, D. Paspalj. 2017. Ekonomska analiza uticaja savremene poljoprivrede na održivi ravoj, Oditor 3, (1): 37-51.

Privredna Komora Vojvodine. 2019. “Kratak pregled o privrednim kretanjima u AP Vojvodini, 2018. godina”, Novi Sad.

Privredna komora Vojvodine. 2019a. „Informacija o privrednim kretanjima u AP Vojvodini za januar-mart 2019. godine“, Novi Sad.

Republički zavod za statistiku, 2013. „Poljoprivreda u Republici Srbiji – Popis poljoprivrede 2012“, Knjiga 1, Beograd.

Savić Lj., G. Bošković., V. Mićić. 2016. Agroindustrija Srbije - potencijali i perspektive. Ekonomika poljoprivrede 63, (1): 107-122.

Silva V., A.M. Sereno, P.J. Do Amaral Sobral. 2018. “Food Industry and Processing Tehnology: On Time to Harmonize Techology and Social Drivers”, Food Eng Rev 10: 1-13.

Stefanović R., S. Obradović, Z. Broćić. 2012. “Perspektive i razvojni izazovi preduzetništva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru Republike Srbije”, Učenje za poduzetništvo 2, (2): 371-380.

Szwacka J., A. Miara. 2017. „The role of smart specialization in improving the competitiveness of the food sector in Poland“, Journal of advances in agriculture 7, (1): 997-1001.

Todorović S. 2018. „Ekonomska efikasnost ratarske proizvodnje porodičnih gazdinstava različite veličine“, Agroekonomika 78: 63-71.

##submission.downloads##

Objavljeno

2020-08-31

Broj časopisa

Rubrika

Articles

##plugins.generic.recommendBySimilarity.heading##

##common.pagination##

##plugins.generic.recommendBySimilarity.advancedSearchIntro##