IZAZOVI CILJNOG OBLIKOVANJA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA - Savić, Bojan; Milojević, Ivan (Oditor, 2022)
Prilikom sastavljanja finansijskih izveštaja saglasno MSFI moguće je za obuhvatanje efekata pojedinih događaja i transakcija primeniti više postupaka i metoda. Okolnost da je kvalitet računovodstvenih informacija direktno uslovljen odabirom računovodstvenih politika, izvršenih procena prilikom pripremanja finansijskih izveštaja, kao i sprovedenog profesionalnog prosuđivanja sastavljača finansijskih izveštaja, postoji naglašena potrebu da se sagledaju dometi ciljnog oblikovanja finansijskih izveštaja, budući da na osnovu prikazanih informacija primarni korisnici finansijskih izveštaja donose odluke u domenu alokacije kapitala. Cilj rada je da osvetli područje koncipiranja i odabira računovodstvenih poltiika i time doprinese boljem razumevanju prikazanih finansijskih informacija kao značajne pretpostavke efikasnog odlučivanja investitora i funkcionisanja tržišta kapitala.